Innledning
Palmen tilhører palmefamilien, som har det latinske navnet Arecaceae. De tilhører divisjonen Karplanter og klassen blomsterplanten. Under orden er den Arecales/palmeordenen.

Palmen kan fort assosieres med syden, og det skyldes at arten har en tropisk utbredelse. Vi finner de altså i varme strøk.

De er lett og kjenne igjen med sine finnete og vifteformede blader. Med bladene danner de en stor dusk i enden av stammen.

Innholdsfortegnelse
Hvordan tåler Sabal palmene den sterke vinden de ofte blir utsatt for?
Hvordan kan ytre faktorer påvirke vekst og utvikling av planten?

Utdrag
Som nevnt over skal jeg snakke om Sabal palmen som vi finner i USA, Mexico og karibien. Dette er tropiske områder med mye kyst, og vi vet at palmen ofte vokser langs kysten i tropiske klimaer.

Her er de da svært utsatt for sterk vind, og ofte orkaner. Som nevnt er de ikke forgrenede og har kun blader på hode. Dette er en av faktorene som hjelper palmen å tåle de hardeste uværene som de ofte blir utsatt for.

Vinden får ikke til å ta tak i noe ved palmen, da det er lite som stikker ut av den. (Palmen har alltid bladene på toppen uansett hvor høy den er.

Når palmer vokser vil bladene som havner på sidene etterhvert falle av. Det er det som gir den de fine arrene i stammen) Når vinden ikke har noe å ta tak i er det vanskelig å få palmene ned.

Enda vanskeligere blir det når palmer ikke får til å knekke, fordi den heller bøyer seg. I motsetning til tradisjonelle trær, er ikke palmer laget av tre.

I stedet finner du et virvar av svampete vev, spredt i stammen. Vi har lært at pga vedrør så dannes det åringer i stammen på de fleste trær når de vokser hvert år.

Men i palmetreet finner vi ingen årringer da stammen består av celler som er formbare.

De kan derfor lett bøyes for og så gå tilbake til sin opprinnelige posisjon På bilde til høyre ser vi et snitt av stammen. Merk deg at den ikke har årringer.