‘Reykjavik’ | Novelleanalyse | 5 i karakter

Innledning
Novellen Reykjavik er skrevet av den norske grafiske designeren og forfatteren Bjarte Daviknes Klakegg. Den handler om en ung gutt som står frem som homofil til kameratene sine.

Innen dem rekker å reagere, forestiller han seg ulike scenarioer som kan skje. Først forestiller han seg at kameratene er forståelsesfulle, men når de ikke sier noe ser han for seg at dem gir han bank.

Deretter ser han for seg et jordskjelv, før han til slutt vender tilbake til virkeligheten da Gunnar forestår at de går til havet og kaster kråkeboller. Hvilket problem prøver Klakegg å sette under debatt i novella?

Utdrag
Novellen tar oss med rett inn i handlingen og jeg-fortellerens tanker. Vi sier at den har en pangstart og at begynnelsen er in medias res: «Dei står nede ved bensinstasjonen. (...). Eg kjem gåande mot dei frå Eigilsgata».

Fortelleren presenterer oss hverken for miljø eller personer, og vi er derfor uvitende om hvem «dei» og «eg» er. Dette er opp til leseren å finne ut av ved å lese novellen.

En slik begynnelse har som funksjon å gi leserne en følelse av å bli kastet direkte inn i handlingsforløpet. De manglende detaljene skaper mystikk og kan også derfor gi leserne en større lyst til å lese videre.

Begynnelsen av en tekst er nemlig det første som møter mottakerne når de leser, og det er derfor svært viktig at denne fanger deres interesse.

Ut fra den andre setningen i novellen, kan vi tenke oss til at personene det er snakk om er i begynnelsen av tenårene: «(...), vi er eigentleg for unge til å vere ute, men vi er for gamle til å vere inne».

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå