Akt | Novelleanalyse | Hilde Lindset

Innledning
Det er ikke alltid like lett å akseptere et nytt medlem i familien. Novellen «Akt» er skrevet av Hilde Lindset (født 1978) og ble utgitt som en del av samlingen Jeg burde ha sperret deg inne i 2012. Hilde vokste opp i Solum i Skien og har studert og undervist litteratur.

I dag bor hun i Berlin i Tyskland. Hilde var den første personen som ble utdelt Saabye Christensen stipendet. I løpet av sin forfatterkarriere har hun utgitt flere novellesamlinger som har fått ros. Hun har for eksempel gitt ut Helvetesporten (2014) og Til døden (2016).

Utdrag
Novellen «Akt» handler om en jente som lever for seg selv. Moren var i en ulykke for noen år siden og ble hardt skadet, og kunne ikke leve livet som før. Faren har derfor bodd alene i 12 år. Om nettene har han blitt sett gående på gatene og oppført seg veldig rart.

En dag kommer faren på besøk til jenta som er jeg-personen i novellen. Han har en nyhet. Han har funnet seg en dame. Faren vil ha tillatelse fra jenta på en litt ironisk måte, men det er ikke lett for henne å ta inn et nytt familiemedlem etter det som skjedde med moren.

Hun kan ikke forstå hvordan faren har plass til en dame i det rotete huset sitt der det vokser avisbunker opp til taket. Da faren nevner at den nye damen minner han om moren til jenta, begynner hun å tenke på moren. Hun prøver å ta frem et bilde av moren før ulykken, men klarer det ikke. Det går ikke!

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå