Akt | Hilde Lindset | Novelletolkning

Innledning
De fleste av oss har kjent på sorg eller savn etter at en person har gått bort. Noen ganger preger det oss ekstra mye fordi det er nære familiemedlemmer. I denne novellen er temaet akkurat det. Motivet er en «ødelagt» familie som strever med å gi slipp på det tapte.

Novella «Akt» er skrevet av Hilde Lindset og er fra novellesamlingen Jeg burde ha sperret deg inne (2012). Tittelen på novellesamlinga kommer fra denne novellen, etter at hovedpersonen tenker: «Jeg burde ha sperret deg inne.»

Dette var hennes debutsamling. Hun er oppvokst i Solum og er 42 år gammel. Siden debuten har hun gitt ut tre nye novellesamlinger. Den første samlingen hennes gjorde at hun mottok Saabye Christensen-stipendet. Hilde var den første mottageren av dette stipendet.

Forfatteren har virkelig markert seg og har status som en av Norges fremste novellister.

Utdrag
Historien blir fortalt in medias res. Det vil si at den begynner midt i en handling: «Han hadde ringt tidligere den dagen og sagt at han hadde noe å fortelle.» Når den begynner rett på sånn, da mangler vi en del informasjon.

I denne novella får vi vite viktige opplysninger som vi ikke visste fra starten gjennom tilbakeblikk. Den blir også fortalt kronologisk, i riktig rekkefølge. Hele fortellingen blir fortalt gjennom jenta, hun er førstepersonsforteller.

Vi får også tilgang til tankereferat. Noe som gjør at vi får tilgang til følelsene hennes og hvordan hun tenker. Et eksempel: «Du eier ikke skam, tenkte jeg.» Det at vi får vite hva hun tenker her, gjør at vi får et bedre innblikk og forståelse for hvorfor hun ikke svarer faren sin.

Lindset har brukt en retrospektiv fortellerteknikk i form av tilbakeblikk. Hun viser til noe som har hendt tidligere. Det var et tidligere bursdagsselskap: «På 15-årsdagen hadde han arrangert fest for meg. Det var året etter at mamma hadde vært utsatt for ulykken og blitt lagt inn på hjem.»

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå