‘Piken på anatomikammere’ | Digtanalyse | 5 i karakter

Innledning
Tolke og sammenligne to dikt, Henrik Wergelands «Piken på anatomikammeret» og Johan Sebastian Welhavens «Ved kirkegården» samtidig plassere disse i en litteraturhistorisk sammenheng.

Hva residerer man i romantikken? Romantikken er en periode hvor følelser stod i sentrum. Den var en periode fra om lag 1770-1830 i Europa, og opprinnelig halvdel av 1800-tallet i Norge.

Norge har sine høydepunkter på 1830- og 40-tallet. Romantikken stammer i fra Frankerrike, Storbritannia og Tyskland, men desidert er Tyskland det aller viktigste.

Epoken innleder på alvor henvender de fleste. Det angis ofte at romantikken oppstår som en sammensetting av det gudommelige og det naturlige.

Når det går ut på kjennetegn på romantikken kan vi rimeligvis inndele disse inn i tre kategorier; romantiske språkbruk, romantiske ideer og romantiske motiver.

Utdrag
En annen ting som kjennetegner romantikken, er inderlighet. Det man har på fornemmelsen skal være strekt.

Enten når det er snakk om en kjærlighetssorg over hans kjære, eller medisinstudenten som stirrer ned på sin gamle nabojente på disseksjonsbordet, er følelsene alltid sanne, intense og spesiell verdige.

Et ideal i romantikken er å la seg oppsluke. Det å la seg oppsluke er et verdig ideal i romantikken. Man skal ikke beskue ting kaldt, objektivt og på avstand. Noe som verdsettes er villskap, trang, lidenskap, opphisselse og begjær.

I romantisk litteratur tas opp alle slags følelser. Glede, dyp sorg, gudommelige opplevelser, kjærlighet, mystiske opplevelser, forelskelse med mer.

Ulike følelser tas opp i ulike verk, men følelser er stadig en helt fundamental av selve jaget. De som lager kunstverket, skal føle det den lager og den som tar imot skal også føle det samme.

Det avsluttende vi angir her er når det angår avgjørende ideer og tanker i romantikken er det særegne synet på natur og ånd, og assosiasjonen mellom de to. I romantikken er offentlighet som nevnt oppslukt av det som er utenfor vetten vår, utenfor det vanlige.

Romantikken blir derfor fort åndelig og abstrakt. Man er desidert opptatt av naturen, og fremvisninger om ånd og natur henger tett sammen for en romantiker.

I Wergelands dikt «Piken på anatomikammeret», møter vi en ung medisinstudent som står over barndomsvenninna, ung, protesterte nabojenta på disseksjonsbordet. Jenta skal til å bli dissekert med en kniv.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå