Niels Klims underjordiske reise vs. Gullivers reiser

Innholdsfortegnelse
1) Hvilke likhetstrekk finner dere mellom de to tekstene? Finner dere igjen likheter i andre tekster?
1. Dette verket er en satire over samfunnet i Holbergs egen samtidig. Hva slags kritikk mener du kommer til uttrykk i utdraget?

Utdrag
- Begge kommer til en annen verden, Klims reise går til jordens indre / underjordiske verdener, imens Gullivers reise går til ei øy. Felles for disse to er at begge kommer til en annen verden, som fungerer helt annerledes enn vår verden fungerer / enn hvordan verden fungerte på denne tiden.

For det første er verden fysisk annerledes, da det er trær eller små mennesker, samtidig som alt rundt dem også er mindre. Menneskene er også forskjellige når det kommer til synet deres osv, da de ser bedre - men kun ser ting på nært hold.

Lovene er annerledes, og det er også menneskesynet i forhold til mann/kvinnesyn. I begge disse historiene handler det om en mann som kommer fra «vår verden», og er helt forskjellig fra menneskene i verdenene de kommer til. De tør likevel ikke åpenlyst å kritisere verdenene. Tilslutt ender det hele med at begge blir forvist fra verdenene.

Ellers gjør begge fortellingene på et vis narr av samfunnet på denne tiden, på mange hold. Både når det kommer til manns/kvinnestilling, men også når det kommer til hvordan hoffet og styre av land fungerer, men også kirken.

Det er med andre ord mange store likheter mellom disse to fortellingene.
- Klims underjordiske reise: Hobbiten og Ringenes Herre, grunnet at det også i disse fortellingene er «levende trær».

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå