Identitetskrise | Romantolkning av boken Mannen Som Elsket Yngve

Innledning
Du ble født som en original – ikke dø som en kopi! Dette er noe 17 år gamle Jarle Klepp i romanen Mannen Som Elsket Yngve skrevet av Tore Renberg i 2003 får merke hvor vanskelig kan være.

Tore Renberg har gitt ut mange bøker som bl.a. Kompani Orheim, men historien om 17 år gamle Jarle Klepp som forelsker seg i den litt underlige Yngve Lima er kanskje den mest kjente. I romanen får vi høre om Jarles identitetskrise, hans drastiske forandringer av prinsipper og verdier og hans kamp for å skjule forelskelsen i Yngve. Vi får også høre om Jarles prosjekt, nemlig å få Yngve til å gjengjelde forelskelsen.

Utdrag
Jarle er en 17 år gammel gutt bosatt i oljebyen Stavanger. Han spiller i band, har kjæreste og sterke meninger om det aller meste. Han er tilsynelatende tilfreds med livet sitt – helt til en ny gutt dukker opp på skolen.

Plutselig befinner Jarle seg i en situasjon hvor han er hodestups forelsket i denne nye, vakre gutten. Jarles tidligere så fredelige liv blir snudd på hodet når han forandrer utseende, personlighet, meninger og verdier for denne nye gutten.

Løgnene til kjæresten Katrine og bestevennen Helge blir mange. Midt oppi all forvirringen mister moren til Jarle jobben, noe som snur opp ned på familiesituasjonen. Ting blir ikke akkurat bedre når Jarles band, Mathias Rust Band, får et tilbud om å spille en konsert.

De er ikke klare for dette enda, men på samme tid kan de ikke avslå tilbudet. Konserten blir en katastrofe og enda verre blir det når de drar på fest etter konserten. Jarle og Helge røyker p-piller, tar narkotika og ødelegger bilen og badet til verten.

Jarle håner også Yngve og slenger dritt til Katrine. Katrine slår opp med Jarle. Tiltros for sine depresjoner over bruddet med Katrine blir han tilslutt med bestevennen Helge ut, og det er da Helge slipper bomben: han har blitt sammen med Katrine.

Dette utvikler seg til en slåsskamp som skal vise seg å være slutten på to unge alternative gutters sterke vennskap.

Yngve møter vi ikke igjen før helt tilslutt i boka. Vi hopper flere år fram i tid, møter den voksne Jarle og får høre om hans gjensyn med sin ungdomsforelskelse. Romanen ender med at Jarle kysser Yngve.

Mannen som elsket Yngve drøfter mange temaer som overlapper hverandre. Nevnes kan kjærlighet, politikk, musikk, seksualitet, rollekonflikter og familieforhold. Et særlig viktig tema i boka er identitet. Handlingen i romanen er bygget opp rundt Jarles identitetskonflikt og leseren får gjennom hele boken høre om Jarles drastiske forandringer i sin identitet.

Jarle Klepp er bokas hovedperson. Han er 17 år gammel, har kjæreste og en bestevenn med navn Helge. Han kan beskrives som alternativ. Han har sterke meninger om det aller meste, deriblant musikk og politikk og han misliker sterkt mennesker som gjør det som alle andre gjør. “Sier noen ja, kan du banne på at Jarle Klepp sier nei.

Liker alt for mange en ny plate, for eksempel R.E.M., deLillos eller The Cure, så vær sikkert på at Jarle Klepp synes bandet var bedre før.” (S. 14.) Jarle framstilles som litt naiv, en ung og uvitende gutt. Han ser ikke selv at alle løgnene til kjæresten og bestevennen er dømt til å bli avslørt før eller senere.

Han er definitivt egoistisk. Han er glad i de rundt seg, men likevel velger han å såre dem for å få det han vil ha. Han svikter moren sin når hun ber ham om å bli hjemme med henne en kveld. Han lyver til Helge og Katrine – noe han ikke ville ha gjort før han møtte Yngve.

Nå bryr han seg kun om å få Yngve til å like ham. Han er tydelig forvirret og midt i en identitetskrise. Plutselig begynner han å kritisere den alternative stilen han tidligere dyrket. Han forandrer hele sin identitet for Yngve - men så er han plutselig ikke lenger sikker på om det er det han egentlig vil og buster til håret han klippet for å holde velstelt.

Det faktum at han konstant forandrer seg er noe han gjør av eget initiativ. Det er ikke Yngve som vil at Jarle skal forandre seg, dette velger Jarle selv i et desperat forsøk på å få Yngve til å like seg. Han forandrer seg i en betydelig mye større grad enn det som er naturlig – selv for en som er forelsket.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå