Hvordan blir psykisk lidelse skildret i romanene Vingebelastning & Evig Søndag

Fordypningsoppgave 2017

Forord

Det å lese om ulike grunner til psykisk lidelse, vekker opp tankene mine. Jeg vet selv at det ikke er bare å ta seg sammen og ved å gå i dybden til ulike grunner til psykisk lidelse, får jeg opp øynene mine til de virkelige problemene. Det er ikke et enkelt tema, men likevel utrolig viktig. Til denne oppgaven trengte jeg å finne et tema som interesserte meg.

Dette temaet virket enkelt og spennende for meg, men gjennom prosessen merket jeg hvor tungt et slikt tema faktisk er. Jeg innså at dette temaet ikke var like enkelt som jeg hadde trodd. Psykisk lidelse er et svært tungt tema, og som påvirket meg en viss grad gjennom prosessen. Likevel føler jeg at prosessen gikk greit og jeg mestret denne oppgaven så godt jeg kunne.

Fordypningsoppgave har man nødt til å sette seg skikkelig inn i, for å kunne føle at man mestrer. Jeg har brukt mye tid på denne oppgaven, det har vært tungt, men også veldig lærerikt. Jeg har fått mer kunnskap til psykisk lidelse, bare av å jobbe med denne oppgaven.

Jeg har kunnet forstått andres lidelser, ved å se dem fra andres synsvinkler. For det er faktisk ikke bare en psykisk lidelse, det er en lidelse som dreper et menneske innvendig. Et tema som er viktig å ta opp i samfunnet i dag.

Innledning
Temaet for denne oppgaven er psykisk lidelse. Definisjonen av psykisk lidelse er å ha en mental lidelse. Denne lidelsen kan være synlig etter hvordan et menneske oppfører seg, men den er likevel ikke synlig på alle.

Årsaken til at noen har en psykisk lidelse, kan det være flere grunner til. Det kan for eksempel komme av genetisk eller (i de fleste tilfeller) på grunn av det sosiale. På hjemmesiden til sml.no , kan vi se at psykisk lidelser kan være blant annet depresjon, bipolar lidelser, angst eller spiseforstyrrelser. Romanene jeg skal analysere for å finne svar på problemstillingen min, går ut på psykiske lidelser som blant annet angst, spiseforstyrrelser og depresjon.

Problemstillingen min er «Hvordan blir den psykiske lidelsen skildret i «Vingebelastning» av Helga Flatland og i «Evig Søndag» av Linnea Myhre.» Dette skal jeg finne svar på i denne oppgaven.

Oppgaven min er delt inn i 3, først skal jeg skrive en tematisk analyse av begge romanene og deretter svare på problemstillingen min. Til slutt skal jeg komme med en kort konklusjon av problemstillingen min.

Innholdsfortegnelse
2 Innledning ………………………………………………………………… 4
3 Presentasjon av «Vingebelastning» av Helga Flatland …………………… 5
4 Tematisk analyse av «Vingebelastning» ……………………………....... 5-7
5. Presentasjon av «Evig Søndag» av Linnea Myhre …………….…………7-8
6. Tematisk analyse av «Evig Søndag» ………………………………...…. 8-9
7. Hvordan den psykiske lidelsen blir skildret i «Vingebelastning» av Helga Flatland og i «Evig Søndag» av Linnea Myhra? ……………………..……. 9-11
8. Konklusjon ……………………………………………………………. ….11
9. Kilder ………………………………………………………………………12

Utdrag
«Vingebelastning» er en roman skrevet i 2015, av den norske forfatteren, Helga Flatland. I denne romanen møter vi 30 år gamle Andreas fra Skien. Andreas er en ung mann med mye suksess i livet. Han har fullført en mastergrad, fått seg kjæreste og kjøpt en leilighet i Oslo.

Livet hans går på skinner, helt til alt snur seg på hode. Andreas sliter nemlig av en psykisk lidelse som påvirker mye av hverdagen. Andreas har vært i en ulykke som nå preger mye av livet. Hva ulykken går ut på blir ikke nevnt før langt ut i romanen.

Det er derfor vanskelig å forstå hvorfor han har en dårlig holdning gjennom romanen. Han trives lite i sosiale sammenhenger, og har mye humørsvingninger. Etter ulykken, så han ikke lenger mye mening med livet og de gamle rutinene hans var bare meningsløse. Mye virket mørkt og han fant ikke den samme gleden i ting som før.

---

Andreas blir skildret indirekte i romanen, som en utakknemlig, komplisert og følsom person. Han tenker en del, noe som forstyrrer mye av hans daglige liv. Karakterene som blir nevnt i romanen utenom hovedpersonen Andreas, er Hanna, kjæresten til Andreas.

Slikt som Andreas skildrer henne, virker hun som en oppgående og flink jente. Hun passerer høyt i rangstigen når det kommer til arbeidet sitt, noe som misunner Andreas til tider. Andreas og Hanna startet med å være stormforelsket i hverandre, helt til Hanna ga han opp.

Andreas er en vanskelig person å forstå seg på. Han påpekte selv at foreldrene hadde vært for snille og at han ikke hadde hatt en streng barndom. Dette er han sint over i dag som tretti år gammel. Menneskene rundt han virker mer realistiske enn han selv.

Hans psykiske lidelser påvirket mye av humøret hans og oppførselen sin mot andre, spesielt mot Hanna. Hun mente at det bare var å ta seg sammen for Andreas, når det gjaldt den psykiske lidelsen.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå