Hva er kunnskap? | Skjønnlitterær oppgave

Skjønnlitterær tekst

Innledning
Hvem er du? Hvem er jeg? Hvem er vi? Hva er det som gjør at vi er forskjellige, men så like? Hvorfor gråter du når jeg ler, og smiler når jeg er stille?

Hvordan har det seg at når jeg tenker på hvordan stjernene er plassert på himmelen og hvordan små partikler bygger opp det som tilslutt blir meg, så sitter du og absorberer side på side med unyttig kunnskap fra en utdatert bok om ingenting?

Hva er kunnskap? Hvem er klokest, du eller jeg, kanskje Albert Einstein? Bestefar eller naboen?

Kunnskap er et diffust ord, vanskelig. Spør du en forsker om hvem som er klokest, da legger de frem alle slags tester og analyser, kanskje en IQ-test og et innlegg om et tidligere geni.

Spør du en lærer presenterer de gjerne idolet sitt, og en elev vil nok forklare om en annen elev de forguder for den høye karakteren de fikk på eksamen i forrige uke.

Spør du meg derimot, så ville du aldri ha fått et ordentlig svar. For hva er egentlig kunnskap?

Utdrag
Jeg gjorde det bra på skolen. Det gjør jeg ikke lenger. Noen vil si at jeg gjør det, men karakterene jeg engang hadde sklei ned en fjellskråning og ble erstattet med de mindre verdsatte av deres kategori.

Er jeg fortsatt smart eller har karakterene mine tatt med seg det jeg hadde av kunnskap i fallet? Har karakterer egentlig noe å si for fremtidige meg, fremtidige deg og min fremtidige familie?

Skal jeg liste opp de atomiske grunnstoffene når min datter blir slått av en klassekamerat på skolen? Den dagen min mor dør, skal jeg gå bort til min lillesøster og fortelle henne om hvordan nordlyset oppstår?

Eller, skal jeg dytte kunnskapene til side og nytte meg av mine erfaringer? For å skrive et langsvar med grunnlag for sekser er ikke kunnskap, det er påtvunget tortur.

Å kunne tale for seg, finne en måte å leve lykkelig på, tolke sine egne følelser og komme seg videre. Å kunne finne noe en er god i, bidra i samfunnet og være til nytte. Det er kunnskap.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå