Gutten i den stripete pysjamas & Saras nøkkel | Norsk

Hva har perspektivet å si for en bok?

Utdrag
I denne analysen skal vi se på bøkene Gutten i den stripete pysjamasen av John Boyne, ugitt 2006 og Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay, utgitt 2006. Begge bøkene omhandler andre verdenskrig, og hvordan krigen påvirket barn. Vi skal altså se på hvordan barn opplevede krigen, og hvordan forfatteren reflekterer dette i bøkene.

Gutten i den stripete pysjamasen handler om Bruno på ni år fra Berlin. Han bor i en velstående tysk familie bestående av moren, faren og søsteren Gretle. Handlingen tar plass under andre verdenskrig, faren til Bruno jobber under Hitler. Bruno kommer hjem fra skolen en dag, og får beskjed om at han skal flytte på grunn av jobben til faren, noe som ikke falt i smak hos Bruno.

Familien flyttet til et mindre hus, ikke langt fra konsentrasjonsleiren Auswitch i Polen. Bruno er veldig interessert i konsentrasjonsleiren og lurte veldig på hva det var, så han drar på oppdagelsesferd. Han går lenge langs gjerdet, og plutselig kommer det noen gående mot han på andre siden av gjerdet.

Det er en gutt med navn Shmuel, gutten i den stripete pysjamasen. De blir venner, og Bruno besøker han hver dag i skjul. Selv om Bruno skjønner at han ikke har lov til å gå dit, skjønner han ikke hvorfor. Bruno får etter en stund beskjed om de skal flytte tilbake til Berlin. Bruno forteller Shmuel om at han skal flytte, og har lyst å ta ordentlig farvel.

Derfor bestemmer han seg for at han skal hjelpe Shmuel å finne faren, som forsvant noen dager før i konsentrasjonsleiren. Bruno får låne en stripet pysjamas, og drar inn i leiren. Guttene blir fanget i en gruppe mennesker inni leiren som har fått beskjed av de tyske soldatene at de skal dusje.

Denne dusjen viste seg å være gasskammeret og ingen så Bruno eller Shmuel igjen etter dette.

Boken er skrevet i 3. person, nåtid og har en autoral refererende synsvinkel. Historien blir fortalt fra Bruno sitt perspektiv som bare er ni år, det vil si at det brukes et veldig enkelt språk for å best mulig imitere ett barn. Siden det er Bruno sin fortelling blir den fortalt på en veldig naiv og uskyldig måte, dette ser vi på måten han snakker om for eksempel konsentrasjonsleirene og jødene.

Saras nøkkel er en historisk fiksjonell roman om en jøde med navnet Sara. Hun bor i Frankrike under andre verdenskrig og historien tar plass i 1942. Sara og hennes familie blir fengsel av myndighetene i Frankrike, og sendt til en konsentrasjonsleir. Her splittes barn, kvinner og menn, så Sara er nå på egen hånd.

Da myndighetene kom for å ta familien, gjemte Sara sin yngre bror i et skap, og låste det. Gjennom filmen blir hun mer og mer bekymret for hvordan det går med broren, og bestemmer seg derfor for å prøve å rømme fra leiren. Dette klarer hun, men når hun finner broren, er han død.

Boken har en kronologisk, parallell historie som tar plass i fremtiden, 2002, som handler om journalisten Julia. Hun får i oppgave å skrive en artikkel der hun fremlegger hva som skjedde i Frankrike under krigen. Hun oppdager Saras historie, og bestemmer seg for å finne ut mer. Vi får møte Sara i voksen alder, og det blir kjent at hun senere tok sitt eget liv.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå