Innledning
I denne analysen skal vi se på bøkene Gutten i den stripete pysjamasen av John Boyne, ugitt 2006 og Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay, utgitt 2006.

Begge bøkene omhandler andre verdenskrig, og hvordan krigen påvirket barn. Vi skal altså se på hvordan barn opplevede krigen, og hvordan forfatteren reflekterer dette i bøkene.

Gutten i den stripete pysjamasen handler om Bruno på ni år fra Berlin. Han bor i en velstående tysk familie bestående av moren, faren og søsteren Gretle.

Handlingen tar plass under andre verdenskrig, faren til Bruno jobber under Hitler. Bruno kommer hjem fra skolen en dag, og får beskjed om at han skal flytte på grunn av jobben til faren, noe som ikke falt i smak hos Bruno.

Familien flyttet til et mindre hus, ikke langt fra konsentrasjonsleiren Auswitch i Polen. Bruno er veldig interessert i konsentrasjonsleiren og lurte veldig på hva det var, så han drar på oppdagelsesferd.

Han går lenge langs gjerdet, og plutselig kommer det noen gående mot han på andre siden av gjerdet.

Det er en gutt med navn Shmuel, gutten i den stripete pysjamasen. De blir venner, og Bruno besøker han hver dag i skjul.

Selv om Bruno skjønner at han ikke har lov til å gå dit, skjønner han ikke hvorfor. Bruno får etter en stund beskjed om de skal flytte tilbake til Berlin.

Bruno forteller Shmuel om at han skal flytte, og har lyst å ta ordentlig farvel. Derfor bestemmer han seg for at han skal hjelpe Shmuel å finne faren, som forsvant noen dager før i konsentrasjonsleiren.

Bruno får låne en stripet pysjamas, og drar inn i leiren. Guttene blir fanget i en gruppe mennesker inni leiren som har fått beskjed av de tyske soldatene at de skal dusje.

Denne dusjen viste seg å være gasskammeret og ingen så Bruno eller Shmuel igjen etter dette.

Utdrag
Foreldrene til Bruno forteller han ikke direkte hva som skjer, noe som kommer til syne gjennom at han ikke skjønner hvorfor jødene er i konsentrasjonsleir.

For Bruno er alle mennesker likeverdig, da han ikke har fått forklart annet. Samtidig er han klar over at Føreren er en viktig og flott mann, men ser på han mer som en sjef.

Det er tydelig at Bruno er blitt veldig påvirket av faren; selv om Bruno ikke skjønner hvorfor det er noe gale med jødene, har han en forståelse for at sitt og sine er bra.