Innholdsfortegnelse
Mål for Opplæringa Er at Elevane Skal Kunne
Oppgåve 1.
A. Skriv Kort Kva Slags Energi Er Det Viktig for Ein Eldre Person å Få I Seg.
B. Skriv Kort Om Dei Ikkje-Energigivande Stoffa, Og Kvifor Dei Er Viktig.
C. Bruke Gjerne Matematiske Formlar Til å Finne Ut Kor Mye Energi Ein Bør Innta Per Døgn.
Ulike Matvarer:
Laks, Filet, Ovnsstekt
Brød, Grovt
Helmjelk
Egg, Kokt
D. Forklar Kvifor Vatn Regnast Som Eit Av Dei Viktigaste Næringsstoffa.
E. Bruk Eit Påvisings Forsøk Til å Forklare Korleis Forsøket Blir Gjennomført Og Reflekter Over Funnet Ditt.
Oppgåve 2.
A. Kva Meiner Du Er Eit Sunn Og Berekraftig Kosthald?
B. Diskuter Kvifor Eit Variert Kosthald Er Viktig Både for Helse Og for Berekraft
C. Vel Ein Grønsak Eller Ei Frukt Vi Kan Dyrke I Norge, Fortel Kvifor Vi Helst Bør Ete Denne Berre Når Det Er Sesong for Den.
Oppgåve 3: Middag for to
Kjelder:
Utdrag
- Gjere greie for funksjonane til nokre næringsstoff og diskutere kvifor eit variert kosthald er viktig i eit helse- og berekraftsperspektiv.
Under følgjer nokre teoretiske spørsmål de skal svare på, før de til slutt skal bruke det de har lært til å sette saman ein sunn og berekraftig middag. Dette måltidet skal planleggjast, grunngjevast og sjølvsagt dokumenterast.
Oppgåve 1.
a. Skriv kort kva slags energi er det viktig for ein eldre person å få i seg.
Karbohydrat, feitt og protein er viktig for eldre å få i seg. Protein er det viktigaste dei eldre trenger for å kunne oppretthalde styrken og muskelmassen.
b. Skriv kort om dei ikkje-energigivande stoffa, og kvifor dei er viktig.
Ikkje- energigivande stoffar er næringsstoffa som ikkje gir oss energi, men er uansett veldig viktig og livs nødvendig for oss.
Dei som tilhøyrar denne gruppa er vitamina, sporstoffa og minerala. Desse ikkje- energigivande stoffane er viktige for kroppens funksjoner og funkar som kroppens byggesteinar.
---
Oppgåve 3: middag for to
Bruk oppgåve 1 og 2 til å vurdere og reflektere over ein middagsmeny til ein eldre person.
I denne oppgåva skal du lage ein middag. Du skal tenkje både på helse og berekraft når du vel kva du skal lage, og grunngje vala du gjer. Eg forventar ei grunngjeving og diskusjon av omsyn som blei tatt i eit helse- og berekraftsperspektiv.
Legg igjen en kommentar