Det å vokse opp og å ta valg | Heldagsprøve i norsk

Innledning
Eg snur hovudet vekk. Latar som eg ikkje høyrer. Fortsetter å gå, litt fortare no enn i stad. Dytter systera mi lett i ryggen, ber hennar gå raskare. Så høyrer eg nokon som ropar.

Eg fortsetter å late som ingenting, og dytter systera mi litt hardare i ryggen. Ser ned på den rosa plastveska i handa hennar. Eg tar hovudet raskt opp igjen. Kan ikkje sjå på den rosa plastveska.

Eg byrjar å spring, men stoppes av at systera mi held meg fast i arma. Ho har stoppa. Seier ho vil gå ned til strandkanten for å vasse i vatnet.

Eg ristar på hovudet. Ho byrjar å skrike. Ikkje dra til deg oppmerksemd, tenker eg. Eg veit ikkje kva eg skal ta meg til, kjennar augne glo i naken, det brennar.

Det kjennas ut som hjernen har gått i oppløysning, og skvulpar rundt som graut. Så høyrer eg dei le igjen. Snur meg av refleks rundt. Ser dei hån fulle blikka, før eg raskt snur hovudet tilbake.

Utdrag
”Bli hvis du kan. Reis hvis du må.” er en roman skrevet av Helga Flatland, fra 2010. Boken er delt i fire, og den første delen er referert fra Tarjei sitt synspunkt.

Tarjei´s del starter med et frempek, for å så fortsette fra tiden da han er tolv år. Videre får vi høre om både sentrale og usentrale hendelser i livet hans frem til han verver seg til krigen i Afghanistan.

Felles for hendelsene vi får høre om, er at de alle forsterker og fremstiller karakteren Tarjei og hans valg. Både det å vokse opp og å ta valg er temaer i teksten.

I starten av boken sier Tarjei: ”Jeg er alltid 12 år” s.9, og i konfirmasjonen til Tarjei holder foreldrene en tale der de sier: "vi plutselig skjønte at du var mann og ikke gutt. Men på samme tid vil du alltid være barnet vårt".

Disse to utklippene er en god beskrivelse av Tarjei, siden han i sine valg alltid velger slik en 12-åring, et barn, ville gjort.

På grunn av alle forventningene som faren stiller til ham, har svarene på hva Tarjei skal velge alltid ligget rett foran han. Dette har ført til at han selv aldri har reflektert over hva han ønsker å gjøre.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå