Analyse av Sagaen om Ravnkjell Frøysgode

Innledning
Den norrøne sagaen, Sagaen om Ravnkjell Frøysgode, er en kort islendingsaga på 20 kapitler som tar utgangspunktet i den tiden som blir kalt for landnåmstida.

Denne tiden er kjent for overtakelser av land, samt da nordmenn flyttet og bosatte seg på Island (Dahl, Engelstad, Engelstad, Hellne-Halvorsen, Jemterud, Torp & Zandjani, 2014, S. 30).

Handlingen tar plass på omkring 900-tallet, 50 år før kristendommen ankommer Island, selv om den først og fremst ble skrevet ned rundt år 1300 av anonyme forfattere.

Utdrag
Ravnkjell Frøysgode er hovedpersonen i denne sagaen, som man kan observere i tittelen. Han er sterk både mentalt og fysisk, men også i viljen, noe som er felles for mange sagahelter (videoteket, 2019).

Dette kan vi se når han lover å drepe hver og en som våger å ri på hesten hans, Frøyfakse, deltar i flere tvekamper og lar seg ikke betale bøter. Vi får vite at han er kjærlig mot de nærmeste, men djevelen selv når ting ikke går hans vei.

På en måte er Ravnkjell dynamisk i denne sagaen ettersom at han slutter å tro på hedenske guder, når Frøyfakse blir drept og gudehuset hans blir brent ned.

Som en kontrast, har vi Såm som ønsker å hevne seg for drapet av Einar. Såm er i en større grad mer barmhjertig enn Ravnkjell, ettersom at han sparer livet hans grunnet hans barn.

Likevel angriper han mennene til Ravnkjell ved å stikke hull i deres knær, tre tau igjennom hullene og henge dem opp ned fra en stang (s. 13). Selve denne dramatiske hendelsen er underdrevent beskrevet, uten et eneste tegn av følelser.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå