Innledning
Døren åpnet seg varsomt og rolig. Trinnene som nærmet seg sengen var stille. Rommet var fylt av hviskende stemmer og luften var tung og stillestående.

Gardinene var trukket for, og det var nesten helt mørkt i rommet. Plutselig hvisket Hilde forsiktig til Rune, så lavt at bare han kunne høre henne, ”NÅ”.

Deretter begynte de å synge, ”Gratulerer med dagen, gratulerer med dagen, gratulerer med dagen kjære Stian, gratulerer med dagen til deeeeg”.

Stian lå fremdeles urørlig i senga og snorket, helt til storebroren Rune hoppet opp på ryggen hans og begynte å kilte ham der han var mest følsom, under armene.

Utdrag
De fleste gjestene hadde ankommet. Stians far hadde kjørt til byen for å hente farmoren sin fra det siste aldershjemmet i området.

Hun var ikke helt til stede i hodet, og forrige gang familien besøkte henne, måtte de minne henne om navnene deres minst ti ganger på en halvtime. De hadde til og med vurdert å henge navnelapper på seg selv til slutt.

Stian og hans familie bodde 11 kilometer fra Kristiansand og følte seg litt isolert. Det var vanskelig å holde kontakten med venner når de måtte sykle i 35 minutter hver vei til byen.

Det hadde begynt å bli ganske kjedelig. Derfor var Stian desperat etter å få mopedsertifikatet. Det var ikke noe problem for broren Rune, siden han hadde sin egen bil - en gammel Volkswagen han hadde kjøpt av en eldre mann i Arendal. For en eller annen grunn ønsket han å begynne å sykle også.

Stian begynte å bli veldig utålmodig. Farmoren og oldeforeldrene hans var ennå ikke ankommet, og moren hans hadde gitt ham beskjed om å ikke åpne noen av gavene før alle var der. Det ville være uhøflig, hadde hun sagt.

Tiden gikk altfor sakte, og Stian sjekket klokken for hvert minutt som gikk. Oldeforeldrene hans bodde i Grimstad og hadde tydeligvis hatt problemer med bilen.

De hadde bedt familien å starte feiringen uten dem, så nå var det koldtbord med masse god mat. Stians far hadde laget ekstra mange hamburgere siden tanten og onkelen hans elsket dem.

Det var forskjellige typer brød og masse forskjellig pålegg som søskenbarnet Alice hadde kjøpt inn, men Stians favoritter var hamburgerne og kyllingvingene.

Likevel, han spiste ingenting. Han satt bare i stolen og ventet og ventet. Han var så ivrig etter å få mopedsertifikatet at han ikke tenkte på mat i det hele tatt. Glasset med Cola som onkelen hans hadde servert ham, sto urørt på bordet.