Tilbakeblikk På Opplysningstidens Tanker

Innledning
Jeg befant meg i klasserommet da læreren introduserte oss om opplysningstiden. Det som ble fortalt, satte spor i hjertet mitt. Vi fikk blant annet vite om hvor vanskelig det var å ytre seg med sine meninger, under opplysningstiden. De som forsøkte å kritisere samfunnet gjennom for eksempel ulike verk, kunne havne i fengsel.

Ludvig Holberg (1684-1754) og Johan Herman Wessel (1742-1785) er eksempler på forfattere som tok fram samfunnskritiske temaer, gjennom sine verk. Spørsmålet er dermed: Hva ville Ludvig Holberg og Johan Herman Wessel få fram gjennom sine verk, og hva var virkningen av verkene deres i samfunnet under opplysningstiden?

Utdrag
Hvis vi går tilbake til opplysningstiden på 1700-tallet så ser vi at vitenskap, fornuft, frihet, toleranse og framskritt ble innsatt som nye idealer og autoriteter. Opplysningstenkerne argumenterte blant annet for ytringsfrihet, trykkefrihet, religionsfrihet, likhet for loven, demokrati og menneskerettigheter.

Hvorfor gjorde de det? Etter min erfaring så kan jeg fortelle deg at folk ble enten straffet eller fikk mye kritikk for å kritisere samfunnet, det var altså manglende ytringsfrihet. Det ble også for eksempel skapt ulikheter i loven, der man rett og slett ikke fulgte loven mekanisk når man skulle straffe noen, som førte til et urettferdig rettssystem. Spørsmålet er: Hvorfor fulgte ikke dommerne loven mekanisk? Det var nemlig slik at dommerne så på flertallets meninger, når de skulle dømme noen.

En slik situasjon finner vi i verket «Smeden og Bakeren». Folket under opplysningstiden hadde heller ikke religionsfrihet. Spørsmålet er: Hvorfor det? Grunnen til det var fordi man ble bedt om å tro på en Gud og dersom man ikke gjorde det, så ble man enten undertrykket eller straffet. Derfor kjempe opplysningstidsfilosofene også for religionsfrihet. Hvem var Ludvig Holberg og Johan Herman Wessel, og hvorfor blir de enda nevnt?

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå