Skaper de kulturelle kapitalene forskjeller mellom oss?

Innledning
Man har kanskje alle merka at penge forskjeller og utdannelser ofte kommer opp som et samtaleemne, enten direkte eller indirekte. Noe som kan oppleves litt rart, spesielt om man møter på folk som er tydelig på forskjellene, og vet godt at de ligger litt bedre an økonomisk sett enn hva andre kanskje gjør.

Utdrag
I NRK serien side om side kan man se tydelige klasseforskjeller, og hverdagen til hovedpersonene preges mye av klasseforskjellene. Pierre Bourdieu mente at de ulike kapitalene kunne forklare klasseposisjonen i samfunnet. Han mente klasseposisjonen var avhengig av kulturell, sosial og økonomisk kapital. Kulturell kapital går ut på kunnskap, dannelse og utdannelse.

Kulturelle symboler vises ved at man omgir seg av kulturelle symboler som er ment å symbolisere tilhørighet, enn en bestemt smak. Han mente at hva som er sosial kapital og hvordan den utrykkes ville variere fra kapital til kapital.

Økonomisk kapital går ut på penger og eiendom som en resurs. Sosial kapital går ut på sosialt nettverk og bekjentskaper som kan gi muligheter. Annerkjennelse, sosial status og ære er den symbolske kapitalen.
(Børresen, P, Vanvik, M & Økland, T.2019)

Det er lett å se at innad boligfeltet på Granli at Celine Kopperud og Kristian Kopperud har en mye høyere økonomisk kapital enn hva de andre har. De ser på seg selv som eliten, og liker godt å gjøre uttrykk for at de er det også. Et tema sesong fem er at Frode har mistet jobben.

Dette har Celine fått med seg og ønsker å gi familien klærne hun ikke lenger bruker, som et bidrag for å hjelpe de økonomisk.

Man kan tydelig se på måten Celine sier det på at hun vet at forskjellene på den økonomiske kapitalen mellom hun og Lisbeth er stor. Hun legger det frem som om hun prøver å hjelpe, men allikevel også hever seg over Lisbeth med hjelp av hennes økonomiske kapital. Hun gjør narr av at klærne til Lisbeth er kjøpt på det lokale kjøpesenteret, og sier at hennes klær får du ikke tak i på kjøpesenteret.

Celine Kopperud har derimot en lavere kulturell kapital enn hva Lisbeth har. Hun har ikke mye kunnskap, og serien nevner ikke noe om jobb eller utdanning. Kristian Kopperud har en høy generell kunnskap om mye, og fremstår veldig smart. Han er en forretningsmann, og nevner ofte dette. Det kan være for å øke hans kulturelle kapital, og øke denne mer enn det den egentlig er.

Silje og Jonas i nabohuset har helt vanlige alminnelige jobber, med vanlig inntekt. Det samme har Lisbeth og Frode. Lisbeth har en høyere kulturell kapital enn hva Frode har. Frode har i alle år jobbet på Jernia, mens Lisbeth har en utdanning innenfor økonomi.

Dermed kler hun seg penere på jobben med dressjakke og fine gensere for og nå klesstilen av hva de andre kollegaene går med. Dette er med på å øke hennes økonomiske kapital når klærne hun går med kan se dyre og fine ut, selv om de nødvendigvis ikke er det.

Kopperud paret har ikke bare en høy økonomisk kultur, men de har også en høy sosial kapital. Han har et stort nettverk av bekjentskaper, noe som kommer tydelig frem i episode sju, sesong fem. Celine er svært misfornøyd med bildet som ligger ute av huset på google maps, og måten hun så ut på bildet.

Hun får Kristian til å møte lederen som styrer google bilen for å spille golf, dermed får han google bilen til å komme for å ta et nytt bilde av huset. Venninnen hennes synes dette var en fantastisk mulighet til å ta den helt ut, og virkelig vise frem deres økonomiske kapital.

Celine har pyntet seg i gullkjole, Kristian i dress. De begge sitter foran et bord med champagne. Dette hadde hun ikke hatt mulighet til om Kristian ikke hadde hatt et så bredt spekter med bekjentskaper som kan gi muligheter.

Til tross for Kopperud paret sin høye økonomiske kapital og sosiale kapital har de en lav symbolsk kapital. I nabolaget er de ikke anerkjent, verken Silje og Jonas eller Lisbeth og Frode trives i deres selskap. De gjør altfor å holde seg unna dem, og hater at de er naboer.

Den sosiale statusen deres er kjent for å være arrogant og nedlatende, dermed blir den sosiale statusen lav. Derimot Lisbeth har en høyere sosial status blant naboene. Hun og Silje er gode venner, og det samme er Frode og Jonas. Gullestad kommer ofte til begge familiene for å dele det han skulle ønske.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå