Narnia | Fordypningsoppgave

Innledning
Løven, heksa og klesskapet er skrevet av C.S. Lewis og har blitt filmatisert flere ganger. Boka er den andre i bokserien Narnia og var den første av bøkene som ble filmatisert.

Boka (og filmen) tar opp flere interessante temaer og gir også et visst bilde av hvordan det var å være barn under 2.

verdenskrig (bombingen av London) og tar opp spørsmål knyttet til håp og tro. Tidspunktet boka ble skrevet på har definitivt påvirket innholdet, men dette er ikke like tydelig i filmen.

Utdrag
Karakterene i boka befinner seg i en tid der London ikke lenger er en trygg by på grunn av 2. verdenskrig. London blir bombet av tyskerne, og søsknene blir sendt til professoren Digory Kirke som bor ute på landet, langt unna London og i et svært og gammelt hus.

I huset er det et gammelt klesskap som stammer fra et epletre som vokste fra et eple som en gang ble plukket i Narnia; det er dette klesskapet som frakter søsknene til (og eventuelt fra) Narnia.

Lucy, den yngste av søsknene, er den første som finner Narnia når hun går inn i klesskapet og finner en snødekket skog. I denne skogen møter hun en faun med navnet Tumnus.

Han forteller henne at hun har kommet til Narnia. Lucy blir invitert til å drikke te hjemme hos faunen, og det er slik de blir venner.

Faunens intensjon hadde vært å overlevere Lucy til Heksa Hvit (Jadis), den egenerklærte dronningen av Narnia som er bokas antagonist, men etter å ha blitt kjent med Lucy ombestemmer han seg.

Senere drar alle fire søsknene til Narnia sammen ved et uhell (selv om ingen av de først trodde på hva Lucy fortalte dem og mente hun var gal).

Møtet med skogen der bakveggen på klesskapet skulle ha vært, får søsknene til å innse at Lucy hadde snakket sant.

De bestemmer seg for å bli til Tumnus, men har i mellomtiden blitt tatt av heksa og Lucy overbeviser søsknene om at de må forsøke å redde ham.

Edmund, som føler at søsknene hans bare er ekle mot ham, drar alene til heksas slott. Edmund har også vært i Narnia en gang tidligere, men sviktet Lucy og løy for de to eldste søsknene slik at de ikke trodde på henne.

Edmund ga heksa et løfte første gang han endte opp i Narnia alene, etter at han hadde fått et sukkertøy av heksa.

Peter, Susan og Lucy vil hente Edmund tilbake, og drar med et par snakkende bevere til steinbordet for å få hjelp fra den mystiske Aslan.

På veien møter de julenissen, som akkurat har kommet tilbake etter 100 år og hvert av barna får en gave (våpen). I leiren, hvor resten av de som kjemper mot heksa er samlet, møter de også Aslan, løven, som er konge over alle konger.

Sammen med Aslan får de Edmund tilbake, men det er på bekostning av Aslans eget liv. Aslan ofret seg selv og blir drept på steinbordet, noe som alle tar tungt.

Samtidig som krigen mellom heksa og tilhengerne hennes, og alle som står imot pågår, finner Susan og Lucy ut at Aslan har blitt levende igjen.

Krigen avsluttes med at Aslan dreper heksa og det igjen blir fred i Narnia. De gode vinner til slutt. De fire søsknene lever i Narnia til de blir voksne, før de igjen finner tilbake til klesskapet og går igjennom - bare for å oppdage at de er like gamle som de var når de først gikk inn.

Boka er skrevet i kronologisk rekkefølge fra start til slutt, og fra en tredjepersons synsvinkel («Det var snø under skoene hennes,..»).

Synsvinkelen gjør at man kan lese fortellingen fra flere karakterers perspektiv og får med seg mer av handlingen som ikke bare skjer rundt hovedkarakterene.

Fortelleren, som er denne tredje personen, kommer også stadig med egne kommentarer som f.eks. «Jeg mener, i Narnia – for i vår verden snakker de stort sett ikke i det hele tatt» og «Når sant skal sies, tror jeg han kunne gitt opp planen sin og gått tilbake-..»

Ulike språklige virkemidler er brukt i boka. Vi kan f.eks. si at besjeling er brukt som et språklig virkemiddel. Eksempler på dette er snakkende dyr, fauner, dryader og najader.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå