Innledning
Marianne Fastvold er født i 1951 og er en utdannet jurist og forsker. Hun har hatt en lidenskap for skriving helt fra en ung alder, da hun begynte å skrive da hun var mellom 10-12 år.

Det var imidlertid først i voksen alder, da hun var rundt 40 år gammel, at hun begynte å skrive som forfatter. Hennes debut som forfatter var med novellesamlingen "Dame i svev".

"Dame i svev" består av 11 små noveller som hver tar opp ulike temaer, men samtidig har en felles rød tråd gjennom dem alle.

Marianne Fastvold skriver om kvinner på ulike stadier i livet, fra unge kvinner med små barn til modne kvinner.

Noen er gift, noen er ugifte, noen er skilte, mens andre opplever en ny forelskelse. Felles for alle kvinnene er at de søker etter noe eller noen.

De har en lengsel i seg etter å bli forstått av en mann, men samtidig klarer de seg godt uten en mann. Kvinnene finner sin egen vei, og løser problemene selv.

Fastvold skriver på en måte som fanger leseren, og man blir dratt inn i hver novelle og blir kjent med hver enkelt kvinne på en dyp og personlig måte.

Hennes verk "Dame i svev" er en sterk og rørende skildring av kvinners liv, og en påminnelse om at kvinner kan oppnå mye og finne lykke uten å være avhengige av en mann.

Utdrag
I novellen "Kjærlighetens smak" møter vi en småbarnsmor som jobber hardt og er gift med en hjemmekjær mann. Hun strever med å balansere alt: være mor, kone, elskerinne og samtidig jobbe fulltid.

Mannen hennes prøver å gjenopplive lidenskapen og energien i deres sexliv ved å kjøpe eksotiske retter og diske opp med fantastiske middager.Han lar henne sove på sofaen og tar på seg mer av husarbeidet for å lette hennes byrder.

Hun hører stemmen til sin mann i sitt hode, som spør om hun vil kvitte seg med ham og vil han skal dø ved å hoppe utfor en skrent, i stedet for at hun skal kaste ham utfor, slik at hun kan få en ny start i livet sitt.

Men når hun innser at hun virkelig elsker ham og ikke vil miste ham, lar hun seg dra opp i armene hans og føler seg trygg og elsket.

I løpet av novellen ser vi hvordan kvinnen går fra å være kald og distansert til å åpne seg for mannen sin og gi ham hjertet sitt.

Gjennom hans omsorg og forståelse for hennes livssituasjon, klarer han å få henne til å føle seg verdsatt og elsket akkurat som hun er.