Innledning
Menneskekroppen består av 11 forskjellige organsystemer, som arbeider sammen som en enhet for å ivareta de vitale kroppsfunksjonene våre.

I denne oppgaven skal vi se nærmere på hormonsystemet, hvilke oppgaver det har, oppbyggingen, og sykdommer som kan oppstå her.

Hormonsystemet består av hormonproduserende kjertler. Et hormon er et målrettet signalstoff, som blir skilt ut direkte i blodet av hormonproduserende celler (endokrine celler).

Disse cellene er samlet i ulike kjertler eller organer, som har i hovedoppgave å produsere slike hormoner. De 6 viktigste kjertlene, som skal betraktes litt nærmere er:
• Hypofysen
• Skjoldkjertelen
• Biskjoldkjertelen
• Bukspyttkjertelen
• Binyrene
• Kjønnskjertlene

Innholdsfortegnelse
Sykdommer i hormonsystemet
- Diabetes

Utdrag
Bukspyttkjertelen produserer hormonene insulin og glukagon. Disse hormonene omhandler sukkerreguleringen i kroppen.

Du har kanskje hørt disse to begrepene når det er snakk om diabetes.
Kjønnskjertlene er ganske enkelt eggstokkene til kvinner, og testiklene til menn. De produserer både kvinnelige hormoner (østrogen) og mannlige hormoner (androgener).

Disse hormonene har ansvaret for sædproduksjonen til menn og eggløsningen til kvinner

– kjønnsmodning.
Binyrene produserer blant annet kortisol, som er et stresshormon, adrenalin og noradrenalin.

Sammen med nervesystemet virker disse hormonene ved stressende situasjoner, og setter kroppen i alarmberedskap. Binyrene deles inn i binyrebarken, og binyremargen.

Bukspyttkjertelen har to hovedfunksjoner: endokrin og eksokrin. Den endokrine funksjonen går ut på å produsere hormonene insulin og glukagon, mens den eksokrine funksjonen omhandler produksjonen av bukspytt.

Sykdommer i hormonsystemet

Diabetes
Diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom, som skyldes at det produseres for lite, eller ikke noe insulin.