Hellemyrsfolket | Norsk

Innledning
«To venner» er en av de fire bindene i romanserie «Hellemyrsfolket». Denne romanserien er skrevet av forfatteren Amalie Skram, trykket i 1887. Utdraget fra andre-bind «To venner» handler om ei gammel dame «Oline», som blir kalt «Småfylla», og barnebarnet hennes, Sivert, en dag på 1850-tallet.

Utdrag
Detaljgjengivelser er et typisk trekk fra naturalismen. Dette er et trekk vi finner mye av i tekstutdraget fra Hellemyrsfolket. Gamle Oline, alkoholikeren, blir godt og detaljert beskrevet som fører til at leserne kan skape et bilde av henne i sitt hode. «Hun var så spinkel og bitte liten at hun på avstand så ut som et barn».

Hun blir beskrevet som et barn og at ingen kunne legge merke fra lang avstand at det var en gammel dame. «Hun var full og gikk i bukter fra den ene veikant til den andre.

De enkelte hun møtte, stod stille og så etter henne». Dette gir oss en klart beskjed at det var uvanlig og overreskene å se en full gammel dame som går rundt i gatene og holder på å falle ned i bakken.

«Småfylla, lød det plutselig fra noen barfotede barn». Oline var allerede skjent som «Småfylla», noe som kan sammenlignes med dagens ord «fjortisfylle».

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå