Hellemyrsfolket, 1887 | Norsk

Innledning
Amalie Skram er et kjent navn fra den litteraturhistoriske perioden naturalismen. Hovedverket hennes, “Hellemyrsfolket, 1887” er en romanserie i fire bind hvor vi blir kjent med ekteparet Sjur Gabriel og Oline.

I naturalismen var forfatterne inspirert av at alt skulle dokumenteres for at det skulle være sant, noe som bygger på positivismen. Mens de kritiske realistene skrev om og for borgerskapet, fikk også andre samfunnsgrupper en stemme i den naturalistiske litteraturen. Det filosofiske idegrunnlaget var ofte basert på menneskets situasjon og utvikling bestemt av arv, miljø og samfunnsforholdene, som er styrt av naturlovene.

Utdrag
Tabubelagte temaer ble ofte berørt i naturalismen, og detaljerte skildringer med groteske detaljer rundt fattigdom ble beskrevet. Et eksempel på dette er “Hun var full og gikk i bukter fra den ene veikant til den andre”.

I tillegg til de detaljerte skildringene bærer utdraget preg av direkte personbeskrivelser av Oline - “Hun var så spinkel og liten at hun på avstand så ut som et barn”. Disse beskrivelsene måtte med for at leseren skulle kunne se sannheten i samfunnet.

Forfatterne brukte ofte innslag av dialekt for å gjøre fortellingene fra naturalismen virkelighetsnære for samfunnet, og for å vise en tydelig forskjell mellom samfunnsklassene – “D´e ´ hans farmor – jaggu e´de´farmoren hannes”.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå