«Hardingen» & «Awsome er eit utrykk ungdommen kjenner. Dei kjenner sikkert bullshit også»

«Hardingen» & «Awsome er eit utrykk ungdommen kjenner. Dei kjenner sikkert bullshit også»

Utdrag
Utdraget «Hardingen» er fra biografien Lothepus- går det til helvete, så går det til helvete (2017). Skribenten Finn Tokvam har brukt en rekke virkemidler for å skildre Lothepus.
Tokvam bruker aktivt banneord slik som «fan».

Dette er med på å skape et reelt og levende bilde av Lothepus. Ordet «harding» blir gjentatt mange ganger. Denne repetisjonen utgjør en rød tråd og legger trykk på stoltheten en harding har som blir beskrevet som følgende: «Hardingen er stolt». Senere i utdraget står det «Du må bevise at du er brukande. At du er hard nok». Her spiller Tokvam på ordet «Harding», som i en som er i fra Hardanger, og «hard» som i en som er tøff...

---

Teksten «Awsome er eit utrykk ungdommen kjenner. Dei kjenner sikkert bullshit også» er skrevet av Journalist Knut Magnussen i avisen Frida, 2017. Magnussen skriver denne teksten som en reaksjon på en reklame-kampanje fra Framtidsfylket AS. Formålet til reklamer er å øke tilflytning til Sogn og Fjordane. I reklamen bruker selskapet engelske ord, som «awsome», noe Magnussen reagerer kraftig på. Han mener at vi må bevare det norske språket og ta vare på kulturverdiene våre.

Magnussens første og innledende argument er at det norske språket er unikt fordi det finnes bare i Norge og det er det letteste språket for nordmenn å kommunisere med andre nordmenn på. Framtidsfylket AS har gått imot dette ved å bruke ordet «Awsome» i sin reklame.

Videre uttaler Magnussen seg sterk ved å si at reklamen til Framtidsfylket AS er en «språkeleg bastardisering». Det kommer tydelig frem at Magnussen er sterk motstander av den engelske ordbruken da han bruker ordet «Bullshit» i sammenheng med reklamen. Ved å bruke dette ordet holder han seg til termologien som selskapet har lagt opp til, men han bruker det på en hånlig måte.

Her styrker han sin logos ved å vise mottakeren hvor «feil» og unaturlig det er å bruke slike ord i en seriøs fagartikkel eller reklame...

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå