Fakta om Innsirkling | Norsk

Innholdsfortegnelse
Sammendrag

Oppbygging
- Uenige fortellere
- Utfyllende fortellere
- Troverdige fortellere?
- Hvem var David?

Miljø
- Namsos som klaustrofobisk småby
- Småbymentalitet mot storbymentalitet

Personer
- David
- Sammensatt bilde
- Ulike inntrykk
- Jon
- Negativ
- Sjalusi og selvmedlidenhet
- Usikker
- Arvid
- Silje

Tema
- Identitet

Konflikt i nære relasjoner

Manglende respekt for andres grenser

Historiefortelling

Utdrag
Andre ganger gjør de ulike vinklingene at vi kan få mer informasjon om hendelser eller personer enn det vi fikk i en annens brev.

Jon skriver at David gjorde narr av morens plutselige interesse for kunst og kultur, men vi får ingen begrunnelse for hvorfor David gjorde dette.

Jon foreslår at det kanskje var fordi Berit ønsket å kommer nærmere sønnen. I Arvids brev er begrunnelsen at hun var interessert i Samuel, den nye organisten, og at hun begynte å lese romaner og høre på klassisk musikk for å gjøre inntrykk på ham.

Det samme gjelder mysteriet om Davids far. Både Jon og Arvid er så vidt inne på at David ikke visste hvem faren hans var, men det er først i brevene fra Silje vi forstår hva han selv tenkte om det, og hvordan det påvirket ham.

David har nok åpnet seg mer om dette for Silje enn for Jon og Arvid, og dermed er det naturlig at hun vet mer om hvordan David hadde det.

---

Fortellerne har sine, ganske ulike, oppfatninger av David. Jon var forelsket i David, og hans historie er dermed naturligvis påvirket av dette. David fremstilles i et positivt lys.

Jon løfter frem en episode der David, før de kjente hverandre, tok Jon i forsvar foran hele skolen: «Korleis hadde du likt å delta i ein demonstrasjon mot din eigen far?» (s. 12).

Jon beskriver ellers David som modig, og rettferdig: «du var den litt litt barske, stille typen som sa det som var nødvendig, men sjeldan meir» (s. 13).

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå