En god samvittighet | Norsk prøve

Innledning
I 1871 hevdet den danske litteraturforskeren Georg Brandes at den viktigste funksjonen litteraturen hadde var «å sette problemer under debatt».

Vi kaller denne tidsperioden for realismen, 1830-1890. I denne teksten skal jeg skrive og sammenligne to tekster, med fokus på temaene fattigdom og klasseskille i tekstene.

Den ene teksten er novellen «En god samvittighet» skrevet av Alexander Killand i 1880 som står i samlingen «Nye novletter», og den andre er romanen «Sjur Gabriel» skrevet av Amalie Skram i 1887.

Utdrag
Romanen «Sjur Gabriel» er skrevet av Amalie Skram i 1887. Boken er skrevet i perioden naturalisme. Derfor er «Sjur Gabriel» preget av naturalismens pessimisme og mangelen på illusjon.

Romanen handler om en bonde- og fiskerfamilie om deres sosiale nedturer som skildrer samfunnsutviklingen. Handlingen foregår på gården hellemyren på 1820-tallet.

Der bor Sjur Gabriel med konen sin og sine 5 barn. De er svært fattige, og er preget av bondesamfunnet. Handlingen handler om hvordan de klarer å overleve og komme seg gjennom livet.

Romanen er deterministisk og pessimistisk og skjebnen til Sjur Gabriel og familien er forutbestemt av arv og miljø. De kommer aldri til å klare å komme seg ut av fattigdommen de lever i.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå