Det å finne seg selv: Nora vs. Peer Gynt | Norsk aflevering

Det å finne seg selv: Nora vs. Peer Gynt

Innledning
Spørsmålet om å være seg selv er ikke et nytt spørsmål selv om det er foresatt et interessant spørsmål. Tankene om identitet , likhet og frihet fikk høyde punkt i midten av 1800-tallet i Europa.

Leser vi de to tekstene Peer Gynt og Et dukkehjem, er noe av det første som slår oss at de to tekstene er skrevet på like måter.

Både skrevet av samme forfatter Henrik Ibsen som levde fra 1828 til 1906, det er naturlig at vi finner likheter mellom de to tekstene og budskapet.

Selv om begge tekstutdragene er rein dialog, får vi også opplysning satt i parentes, hvor forfatteren forteller hvordan de opptrer. Men vi ser allikevel raskt at tekstene har mange forskjeller også med utgangspunkt de to hoved karakterene Peer Gynt og Nora.

Vi vil i den artikkelen ta utgangspunkt de to karakterene og sammenligne hvordan begge framstille seg. For å konkretisere oppgaver tar vi tema det å være seg selv.

Utdrag
Utdraget fra Et dukkehjem finner sted rett før Nora forlater sin ektemann. Hele teksten er en dialog mellom Nora og Helmer.

Dialogen er en alvorlig samtale mellom Nora og Helmer, der Nora forteller sin ektemann at hun gjennom hele sitt liv, har hun blitt behandlet som en dukke. Først av sin far, deretter av sin ektemann.

Noras ønske er å bli betraktet som et likeverdig menneske da hun sa “Det tror jeg ikke lenger på. Jeg tror at jeg er først og fremst et menneske, jeg, likså vel som du”.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå