Anoreksi | Helsepsykologi

Innledning
Helsepsykologi går ut på å forstå hva som gjør at en holder seg frisk eller blir syk, og hvordan en reagerer på å håndtere sykdom. Biologi, atferd og sosiale forhold er med på å påvirke menneskers helse. Dette er derfor viktige begreper innenfor helsepsykologi.

Det er et samspill mellom de ulike faktorene. For eksempel kropp og sinn. Derfor er stress med på å påvirke blant annet immunforsvaret.

I dagens samfunn er det mange som har en form for psykisk lidelse. Forskning viser at en av tre studenter har symptomer på psykiske lidelser. De psykiske helseplagene fortsetter også å øke blant ungdom...

Innholdsfortegnelse
Debatten
”La oss starte med deg Mille. Du er psykolog. Hva mener du er årsaken til at Anna har utviklet anoreksi?”
”Har du noe å si til dette Line? Du som er familieterapaut.”
”Der var det mange gode forklaringer, Line! Har forskeren noe å si? Kanskje har du forsket på behandlinger også?”
"Veldig interessant!, er du enig i dette Mathias? Du som er universitetslærer”
Kilder

Utdrag
Anna er en jente på 15 år. Hun går i 9.klasse på ungdomskolen. Hun har mange venner, men har i det siste følt at de ikke er ekte. Hvis hun er på vei bort tid boret de sitter på føler hun at hun får mange blikk rettet mot seg. Anna skjønner ikke hvorfor de ser så rart på henne. Anna er som andre ungdommer, og bruker mye tid på sosiale medier.

Hun er middels populær, og prøver å bli godt likt av alle. Hun liker også å lese, spesielt kjendisblader. Hun jobber også mye med skole, og prøver å få best mulig karakter. Nesten alle vennene til Anna har kjæreste. Dette er noe hun drømmer om å få, og skjønner ikke hvorfor hun ikke har det.

Fostersøsteren til Anna er ett år eldre. Søsteren har både kjæreste og 1000 følgere på Instagram. Anna er adoptert, og har bodd i fosterfamilien så lenge hun kan huske. Hjemme føler Anna at hun er litt i bakgrunnen og at søsteren får mye av oppmerksomheten. Moren og faren har også høye stillinger, og har derfor ikke så mye tid.

I det siste han Anna stoppet å ha med seg matpakke på skolen. Hun ønsker heller ikke spise middag. Hun tar derfor med seg tallerkenen med mat opp på rommet, tømmer maten i skapet, og setter den tomme tallerkenen på skrivebordet, slik at det ser ut som hun har spist. Kiloene til Anna har rast ned, og hun har blitt blekere.

Familien har begynt å bli bekymret, og har tatt henne med til legen der hun har fått diagnosen anoreksi. Hun har også begynt å miste gnisten sin, og virker mer og mer sliten. Anna husker heller ikke når hun hadde menstruasjonen sist.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå