Personlig kommunikasjon og konflikter

Utdrag
En annen faktor som er svært viktig for god konfliktløsning er måten man henvender seg til hverandre. Ifølge moderne konfliktforskning er måten man kommuniserer med hverandre helt avgjørende for hvordan utfallet av konflikten blir.

Ved å være bevisst over om man bruker et opptrappende språk, et så kalt du-språk eller et nedtrappende språk og et jeg-språk, er dette en mer kontrollert og reflektert å arbeide med en konflikt på.

Hvis kjæresteparet Marie og Herman for eksempel har havnet i en interessekonflikt der Marie vil ha filmkveld og slappe av, mens Herman vil feste på byen kan denne konflikten løses gjennom kommunikasjon.

En viktig del av kommunikasjonen er om bruker opptrappende eller nedtrappende språk. Når man bruker et opptrappende språk brukes ofte et du-språk som kan forverre og utdype konflikten.

Hvis Herman sier «Ikke vær så kjedelig da, så klart må vi på byen i kveld og feste masse!», kan Marie bli irritert fordi hun ikke har det samme behovet som Herman for kvelden.

Hvis Herman isteden bruker nedtrappende språk og jeg-språk, og sier: «Jeg forstår veldig godt at du vil slappe av hjemme Marie, men jeg har gledet meg til å dra på byen.

Jeg tror det hadde blitt kjempe hyggelig hvis du også ville være med å feste.» Her utrykker Herman sine egne behov og ønsker, samtidig som han ikke stempler Marie som skyldig eller tillegger henne egenskaper eller motiver han ikke vet noe om.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå