Egil Skallagrimsson | 5 i karakter

Innledning
Egils saga er en de de islandske ættesagaene. Den ble skrevet på ca. 1200-tallet av opphavsmenn som var, og fortsatt er, anonyme – og omhandler ulike slekter på ca. 900-tallet.

På den tiden da Island var i ferd med å bli befolket av folk fra Norge – fram til kristendommen fikk sin ankomst. Sagaen er omsatt av Leif Heggstad og Magne Heggstad, og selve teksta er en sagalitteratur.

Utdrag
I utdraget fra Egils saga ser vi flere karakteristiske trekk som tilsier at det er en saga som vi har å jobbe med. For det første er fortelleren autoral og objektiv.

Hendelsene blir observert utenfra, uten at forfatteren på noe slags vis gjør seg synlig gjennom vurderinger og/eller kommentarer. Fortelleren forteller og beskriver hva som skjer i fortellingen, men virker som at etter dette lar leseren selv gjøre seg opp en mening om personene.

Fortellingen veksler mellom scene og referat, noe som ofte blir gjort i mange sagaer. Handlingen er skrevet kronologisk, og setningene er korte.

I teksten kan vi lese at det er et stort brukt av underdrivelser, samtidig som det er mangel på bruk av adjektiv og språklige bilder. Et eksempel ser man tydelig i dette utdraget:

«Da sprang Egil mot Grim og hogg øksa i hovudet på han, så ho stod fast i hjernen (...) Frå den tid Byrja det strid mellom Oleiv og Hegg. Dei slost på laksfir ved Grimså. Der fall det sju menn. Hegg fekk ulivssår, og Kvig, bror hans, fall. Da Egil kom heim, brydde Skallagirm seg lite om dette, men Bera sa at Egil var eit vikingemne, og det måtte bli til det sa ho, at han fekk seg eit hæreskip så snart han var gammal nok.»

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå