Innledning
Den kritikerroste filmen Black Swan er en psykologisk thriller fra 2010 som finner sted i New York City.

Filmen forteller historien til ballerinaen Nina Sayers, som sliter med det harde psykiske og fysiske presset i det kompetitive dansemiljøet hun er en del av.

Nina Sayers blir spilt av Natalie Portman, som vant en rekke prestisjefulle priser for sin opptreden som filmens hovedrolle, blant annet en Oscar for beste skuespillerinne.

Portman har også en psykologigrad fra Harvard University, noe som sikkert hjalp henne med å forstå karakteren hennes bedre og å spille så bra som mulig i rollen hennes som en psykisk syk person.

Innholdsfortegnelse
Black Swan
Arv og miljø
Motivasjon, mestring og kreativitet

Utdrag
Nina vokser opp en mor(Erica) som er tidligere danser, slik som Nina, men hun var dessverre ikke like suksessfull. Erica sier at hun ga opp karrieren sin når hun fikk Nina.

Derfor lever hun utvilsomt gjennom Nina og tar del og valg i omtrent alle aspekter av Ninas liv, til tross for at Nina er en voksen som burde ta sine egne valg.

Erica er veldig overbeskyttende og kontrollerende, og etter det vi får vite i filmen, er ikke Ninas far tilstedeværende, som betyr at Erica har oppdratt henne alene, og Nina mangler en farsfigur.

Ninas rom er fylt med kosedyr og malt i barnslige farger, ikke ulikt en liten jentes rom.

Det virker ikke som om at noe har forandret seg i Ninas liv bortsett siden barndommen, hverken hjemme eller på fritiden.

Moren har i stor grad kontroll over hva hun gjør, og Nina har egentlig ingen nære venner, de hun sosialiseres med er de andre danserne i kompaniet.

Nina har vokst opp med at hun aldri har fått tatt egne beslutninger, noe som har gjort at hun har utviklet en veldigmkomplisert personlighet.

Når moren finner ut av Nina har skadet seg selv, klipper hun mneglene hennes og er enda mer kontrollerende enn før.

Hun opplever et sterkt press fra morens side, og føler seg veldig overbeskyttet og kontrollert.

Det er også noen antydninger til at moren misbruker Nina, og at det er derfor hun fortsatt er som et sjenert barn, men dette er noe jeg ikke kan gå nærmere inn på fordi det ikke blir bekreftet eller avkreftet gjennom filmen eller av regissøren selv, selv om det er noen vage antydninger til dette.