Innledning
Alexander den store, også kjent som Alexander III eller Alexander av Makedonia, (født 356 f.Kr., Pella, Makedonia [Hellas] —død 13. juni 323 f.Kr., Babylon [nær Irak])

konge av Makedonia (336–323 f.Kr.), som styrtet det persiske imperiet, bar makedonske våpen til India, og la grunnlaget for den hellenistiske verdenen av territoriale riker.

Utdrag
Vi vet at Alexander var en mektig militærleder.

Han ledet viktige kampanjer og utvidet sitt imperium fra Hellas til Persia, Babylon, Egypt og videre, og utnyttet lokale politiske sammenhenger da han erobret nytt I løpet av sine erobringer grunnla Alexander et 20-talls byer som bar navnet hans, de fleste øst for Tigris-elven.

Den første og største var Alexandria i Egypt, som ville bli et viktig bysentrum i Middelhavet. Byenes beliggenhet reflekterte handelsruter så vel som defensive posisjoner.

Hans karriere førte til flytting av de store sivilisasjonssentrene østover og innledet den nye tidsalderen til de greske territoriale monarkiene;

den spredte hellenismen i en enorm koloniserende bølge i hele Midtøsten og skapte, om ikke politisk i det minste økonomisk og kulturelt, en enkelt verden som strekker seg fra Gibraltar til Punjab, åpen for handel og sosialt samleie og med et betydelig overlegg av felles sivilisasjon.

En måte Alexander den store har påvirket den moderne verden er å grunnlegge mange byer. Disse blomstrende byene hadde høye befolkninger og ble modernisert for sin tid.