Innledning
Hver av bokens kapitler skildrer situasjonen fra ulike hovedpersoners perspektiver.

Historien åpner med hovedpersonen Renton, også kjent som "Rent boy", som ser på en film med Jean-Claude Van Damme sammen med kameraten Sick boy.

De bestemmer seg for å dra ut for å kjøpe mer heroin, siden begge begynner å føle seg på vei nedover.

De oppsøker Johnny Swan, en narkotikaselger, og koker opp heroin sammen med Raymie og Alison. Renton drar hjem for å se på film, men føler seg dårlig fordi han burde ha besøkt Kelly som nylig tok abort.

Han synes filmen er fantastisk, men mener at filmer med Chuck Norris og Jean-Claude Van Damme er umulige å se på uten å være høye på dop.

Utdrag
Tommy, som aldri har prøvd heroin, men er glad i speed og alkohol, er på vei til en konsert med Iggy Pop på kjærestens bursdag.

Til tross for dette velger han å prioritere konserten, og hele kapittelet handler om hans bruk av speed og alkohol.

Han blir slått ned på konserten, men fortsetter likevel å feste. Selv om han ikke husker mye fra konserten senere, er han fornøyd med å ha valgt Iggy Pop fremfor kjæresten.

Renton og Begbie tar med kjærestene sine på en bar før de skal på fest, og Renton reflekterer mye over hvor psykopatisk voldelig Begbie egentlig er.

Et eksempel på dette er da Begbie kaster et glass over en balkong som treffer en mann i hodet.

Han går deretter ned for å hjelpe mannen og vennene hans med å finne "den idioten som gjorde det".

Det ender med at de banker opp noen helt uskyldige gjester på baren. Renton synes Begbie er avskyelig, men han er likevel hans venn.

Renton er hjemme i leiligheten sin og opplever en mangel på gode blodårer. Som et resultat er han tvunget til å injisere et skudd i tissen sin.

Han tenker mye over hvor sykt dette er, men det hindrer ham ikke fra å gjøre det likevel. Plutselig banker det på døren, og det er Tommy som står utenfor.

Han er knust fordi kjæresten nettopp dumpet ham og ber om heroin fra Renton. Til tross for sin motvilje gir Renton etter for presset og gir ham stoffet. Senere blir det klart at Tommy har utviklet en avhengighet.

Davie våkner etter en fest og oppdager at han befinner seg på soverommet til kjærestens foreldre. Idet han forsøker å reise seg, oppdager han at både han og sengen er full av urin, spy og avføring.

Situasjonen er ekstremt flau og Davie har ingen anelse om hvordan han skal komme seg ut av den.