Innholdsfortegnelse
Fakta Om Nauru
Naurus Historie
Nauru Et Tragisk Land
Paralleller Til Norge
Hva Har Nauru Og by På?
Natteliv:
Spise Ute:
Utflukter:
Å Se:
Shopping:
Hendelser:
Sport:
Badeliv:
Fiske:
Dykking:
Bryllup:
Utdrag
Naurus historie
Opphavet til nauruanerne er ukjent, og det er uklart hvilken øy eller kontinent de opprinnelig kom fra.
Den første europeeren som besøkte øya var kaptein John Fearn fra England, som ankom øya mens han var på vei fra New Zealand til Kina.
Han ga øya navnet "Pleasant Island" på grunn av dens frodige og grønne landskap. Etter hvert ble øya et populært stoppested for hvalfangere og pirater, som ofte bar med seg våpen som de byttet mot varer som nauruanerne hadde å tilby.
Disse handlene førte imidlertid til konflikter mellom de tolv innfødte stammene som bodde på øya, og en stammekrig brøt ut.
I tillegg spredte sykdommer som ble brakt med av hvalfangere og pirater seg raskt i befolkningen og reduserte den med en tredjedel.
I 1888 ble Nauru okkupert av Tyskland, og ti år senere oppdaget et engelsk gruveselskap at øya hadde store mengder fosfat.
Etter første verdenskrig ble Nauru overført til australsk kontroll, og de begynte å utvinne fosfat i stor skala.
Fosfatutvinningen fortsatte frem til 1942, da japanerne invaderte øya og deporterte 1200 av befolkningen til Truk.
Etter Japans kapitulasjon ble øya igjen kontrollert av Australia og Storbritannia. I 1951 fikk Nauru selvstyre, og i 1968 ble øya et eget land. I 1970 overførte Australia, New Zealand og Storbritannia kontrollen over fosfatutvinningen til Nauru.
Nauru et tragisk land
Øyboerne på Nauru finansierer seg hovedsakelig gjennom utvinning av fosfat, som kommer fra forsteinet fugledrit kalt guano.
Fosfat var en viktig ingrediens i gjødsel på 1900-tallet, og Nauru tjente store penger på å eksportere det i store mengder.
Pengene ble brukt på mat, og befolkningen ble den feteste i verden med høy forekomst av sukkersyke og diabetes.
Men da fosfatreservene ble uttømt, begynte nauruanerne å tenke på hva de skulle gjøre videre. De sto igjen med en overvektig befolkning og et landskap som var ødelagt av gruvedrift.
90% av øya var blitt et krater, og kun 10% var kystlinje med hus. Den siste sendingen med fosfat ble til og med sendt tilbake fordi den var forurenset med stein. Nå må nauruanerne finne andre måter å tjene penger på og gjenoppbygge landet sitt.
Nauru saksøkte Australia for 700 millioner dollar for å ha tillatt utvinning av fosfat som ødela øya deres. Til tross for dette mottar Nauru fortsatt økonomisk støtte fra Australia for å gjenoppbygge øya.
Legg igjen en kommentar