Islams verden | Religion

Innhold
Utgangspunkt
Fra småsamfunn til én arabisk stat
Erobringer: et islamsk verdensrike
Drivkrefter bak de militære erobringene

Utdrag
I løpet av noen få tiår etter Muhammads død ble islam utbredt langt ut over den arabiske halvøya. Etter at profeten selv ikke lenger var i live som et samlingsmerke, ble kamp mot felles fiender en måte å bevare arabisk samhold på.

Først la store rytterhærer under seg mesteparten av det vi i dag regner som Midtøsten: Iran, Irak, Palestina, Syria, Libanon og Egypt. Senere inntok araberne Jerusalem, som i dag er en hellig by både for jøder, kristne og muslimer.

Slik kom arabiske ledere med bakgrunn som ørkennomader og handelsfolk til å herske over områder med lang historie som selvstendige stater og riker, der det både var et fruktbart jordbruk, store byer og et velutviklet skriftspråk.

De kom så langt som å erobre mesteparten av dagens Spania. Først levde muslimer, kristne og jøder fredelig i Spania, som ble et land med religiøst, etnisk og språklig mangfold. Det forandret seg når kristne småkonger startet en langvarig militær kamp for å gjenerobre landet. Det islamske riket i Spania gikk senere i oppløsning.

Få gratis tilgang til oppgaven

Last opp en av dine egne oppgaver og få tilgang til denne. Det tar bare 2 minutter