Det Romantiske Lyriske Jaget | Analyse

Langsvarsoppgave :
4 Det Romantiske Lyriske Jaget

Innledning
Hva residerer man i romantikken? Romantikken er en periode hvor følelser stod i sentrum. Den var en periode fra om lag 1770-1830 i Europa, og opprinnelig halvdel av 1800-tallet i Norge. Norge har sine høydepunkter på 1830- og 40-tallet. Romantikken stammer i fra Frankerrike, Storbritannia og Tyskland, men desidert er Tyskland det aller viktigste.

Epoken innleder på alvor henvender de fleste. Det angis ofte at romantikken oppstår som en sammensetting av det gudommelige og det naturlige. Når det går ut på kjennetegn på romantikken kan vi rimeligvis inndele disse inn i tre kategorier; romantiske språkbruk, romantiske ideer og romantiske motiver.

Når det gjelder ideene vil vi fremvise tre betydningsfulle elementer; en oppvurdering av følelsene, Opphisselse mot fornuft og rasjonalitet og et særegent syn på natur og ånd, og assosiasjonen mellom dem.

Utdrag
I romantikken oppvurderer man følelsene. Fornuftskritikken henger selvsagt sammen med dette. Det beste ordet som skulle oppsummere romantikken ville nettopp være følelser. For romantikere er alle følelser interessante, og disse følelsene kan være til hjelp for å forstå verden på en grovere måte.

Det er likevel bestemte følelser som spiller en større rolle enn andre. den viktigste følelsen av dem alle er antagelig lengsel. Dette kan handle om en lengsel i å komme i kontakt med fortiden eller naturen, lengselen etter en forgått tid, etter barndommen, etter en kvinne som man elsker eller et overlegent samfunn.

Det er mye man kan lengte etter, men i romantisk dikning går lengsel som følelse sværlemmet ofte. I Henrik Wergelands «Piken på anatomikammeret» er det lyriske verket en ung medisinstudent som er med på disseksjon av en død, prostituert ung kvinne.

Han kjenner henne plutselig som en barndomsvenninne, og snarest skyller det over han en spenning av følelser. Han startet å se for seg barndommen som han tilbrakte tiden sammen med henne, og vi skjønner at han stunder tilbake til denne, til en finere og mer tillitsfull tid, før innføringen av klasseforskjeller og urettferdighet inn i verden.

I Johan Sebastian Welhavens «Ved kirkegården» er det lyriske Jaget om sorgen hans over hans kjæreste Ida Kjerulf.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå